شمع های پیوسته CFA
شمعهای (CFA (Continuous flight auger piles:
شمع های CFA از خانواده شمع های بتنی درجا ولی دارای روش حفاری و بتن ریزی متفاوتی نسبت به شمع های درجای معمولی می باشند. این نوع شمع ها به دلیل روش خاص اجرایی، از نظر عمق و قطر دارای محدودیت می باشند. در این نوع شمع ها حفاری به کمک یک مته حفاری حلزونی شکل پیوسته با محور خرطومی توخالی Continuous flight auger انجام می شود و بعد از رسیدن مته به عمق مورد نظر، حین بیرون کشیدن مته حفاری بتن از طریق محور مته حفاری به عمق چاه پمپاژ می شود. در شمع های CFA معمولا بتن های غیر مسلح (بیشتر مواقع بتن پلاستیک) بکار گرفته می شود و استفاده از قفسه آرماتور فقط تا عمقی حدود ۱۲ متر مجاز می باشد.
در این روش به دلیل بسته بودن محیط حفاری بوسیله مته، نیازی به گل حفاری جهت تثبیت دیواره چاه وجود ندارد که این امر باعث می شود که دیگر معضل آلودگی بتن بوسیله گل حفاری را نداشته باشیم و از طرف دیگر کاهش در تجهیزات مورد نیاز جهت حفاری را نیز در پی دارد.
مراحل اجرای شمع CFA
مراحل اجرای شمع CFA:
1. حفاری تا عمق مورد نظر (بطور پیوسته و بدون خارج کردن مته از درون چاه)
2. در این مرحله مته بطور پیوسته به درون خاک تا عمق مورد نظر رانده می شود.
3. تزریق بتن از طریق محور خرطومی توخالی مته به عمق چاه در حین خارج کردن مته حفاری- در این مرحله حین خروج آهسته مته، بتن به درون چاه تزریق می شود و خاک نیز از بالا به بیرون ریخته می شود.
4. اتمام بتن ریزی، جاگذاری قفسه آرماتور در چاه پر از بتن تحت وزن خود (در صورت مسلح بودن شمع)
ابعاد شمع CFA:
عمق: حداکثر حدود ۳۵ متر
قطر: حدود ۴۰ الی ۱۴۰ سانتی متر
نوع زمین مناسب:
خاکهای ریزدانه و با چسبندگی نسبی مانند ماسه های لای دار، لای های آلی و غیر آلی، انواع خاک های رس، زغال سنگ نارس، لجن ها، مخلوطهای ماسه رسی، ماسه خاک دار این نوع شمع بهترین روش برای زمین های با لایه های خاکی متنوع می باشد و امروزه پیشرفت روش خاص اجرایی این نوع شمع باعث افزایش دامنه کاربرد آن در بیشتر خاکها شده است.
مزایا:
- تدارک آسان تر ماشین آلات حفاری نسبت به شمع کوبی
- مناسب بودن برای استفاده در محیط های شهری به دلیل سر و صدای کمتر
- تکمیل مطالعات و شناسایی خاک حین حفاری
- عدم نیاز به گل حفاری و نداشتن معضلات اجرایی مربوطه
- کاهش تجهیزات حفاری به دلیل حذف استفاده از گل حفاری
- کمتر بودن زمان اجرا نسبت به شمع درجای معمولی
معایب:
- تاثیر شرایط جوی بر روند اجرا
- محدودیت در قطر و عمق شمع