فورپولینگ(Forepooling)
تکنیک فورپولینگ (forepooling):
با اجرای این روش پایداری جبهه کار افزایش و از نشست های سطحی تونل های حفر شده به مقدار زیادی جلوگیری می شود و همچنین ایمنی اجرای عملیات حفاری تونل را با تحکیم سقف بالا می برد.
مکانیسم نگهداری با تکنیک فورپولینگ (forepooling)، توانایی پایدارسازی محدوده سینه کار تونل را در هر دو جهت عمود و طولی امتداد تونل به واسطه زون مسلح قوسی فراهم می آورد. مطالعات نیز مبین آن هستند که این روش، جابجایی و کرنش های پلاستیکی در تاج و بارهای پوشش را کاهش داده و در نتیجه پایداری سینه کار افزایش یافته و از صدمه به سازه های مجاور جلوگیری می کند.
بنابراین روش فورپولینگ (پیش لوله گذاری) توانسته متد بسیار محبوبی در نگهداری حفرات با سطح مقطع بزرگ گردد. این روش که توسط واکیتا و همکاران بر روی تونل شهری به روش NATM (تونل سازی سپری) انجام شده بود بررسی شد. مطالعه دیگری توسط کونتوتاناسیس و همکاران که در آن تاثیر روش فورپولینگ در متروی آتن مورد نظر بود، انجام شد که در هر دو مطالعه کاهش قابل ملاحظه ای در نشست زمین در زمان استفاده از این روش به دست آمد.
ابتدا توسط دستگاه جامبو دریل نسبت به حفاری چال ها با زوایای مورد نظر اقدام نموده، سپس حفاری و نصب لوله به صورت همزمان توسط سرمته های خاص انجام می شود. زاویه لوله ها ممکن است در این روش از صفر (روش مستقیم) تا ۱۰ درجه (روش پلکانی) باشد. در روش پلکانی قاب باید دقیقاً زیر لوله ها قرار گیرد تا با انتقال بار در جهت تحکیم سقف عمل نماید و در روش مستقیم پس از قرار گیری قاب، نسبت به استقرار یک کنسول پیشرو در بالای قاب اول اقدام می شود. این روش برای اولین بار در کشور در تونل امام زاده هاشم جاده هراز اجرا گردید و سپس به ترتیب در تونل های بابا میدان – دشت روم، تونل تلخاب، تونل جاده چالوس، و تونل توحید اجرا شد و هم اکنون در بیشتر سینه کارهای معادن از جمله معدن طبس اجرا می شود.