مشخصات ژئوگریدها:
ژئوگریدها شبکه های پلیمری مشبکی هستند که در میان آنها فضاهای خالی با ابعاد مختلف که چشمه نامیده می شوند مشاهده می شود. ابعاد چشمه ها بین 10 تا 100 میلیمتر متغیر است.
نوارهای به کار رفته در ساخت ژئوگریدها در دو جهت اصلی که به ترتیب طولی و عرضی نامیده می شوند در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. ضخامت الیاف ژئوگرید 0.5 تا 1.5 میلی متر و ضخامت در محل گره 2.5 تا 5 میلی متر است و به واسطه همین چشمه ها می توانند زهکشی خوبی را فراهم کنند. ژئوگرید ها بیشتر نیروهای افقی و از شکل خارج شدگی را تحمل می کنند و بنابراین در برابر توسعه و ازدیاد ترکهای انعکاسی (انتقالی) از ساختار موجود به لایه ی سایشی مقاومت می کنند.
انواع ژئوگریدها:
1- ژئوگرید تک سویه پلی اتیلنی
2- ژئوگرید آسفالتی
3- ژئوگرید دوسویه پلی استری و پروپیلنی
ژئوگرید دو سویه پلی استری
این ژئوگریدها برای انواع شیب های خاک مسلح و همین طور تثبیت و تسلیح بسترهای سست مناسب هستند. ساختار کلی آنها از تسمه های پلی استر با روکش LLDPE بوده و تا مقاومت KN/M 200 ارائه گردیده و به منظور مسلح کردن خاک به کار می روند.
ژئوگرید دو سویه پلی پروپیلنی
مقاومت مکانیکی و شیمیایی بالا، قفل و بست بسیار قوی با دانه های خاک، از ویژگی های شاخص این محصول است.
ژئوگرید تک سویه پلی اتیلنی
ساختار کلی آنها از تسمه های پلی استر با روکش LLDPE بوده و مقاومت کششی آن بین KN/m 100 تا 1600 KN/m می باشد. کاربرد این محصول عبارتند از مسلح کردن خاک در دیوارهای حائل و بسترهای سست می باشد.
ژئوگرید آسفالتی
ژئوگرید آسفالتی، بافته شده از الیاف پرمقاومت شیشه با دمای ذوب 850 درجه و مقاوم در برابر درجه حرارت بالا می باشد. محصول دارای یک لایه محافظ پلیمری است که در ترکیب با یک لایه از الیاف نبافته درون چشمه های خود (برای جذب قیر بیشتر)، یک ژئوکامپوزیت ویژه برای مسلح سازی و ترمیم روسازی آسفالتی راه ها و باند فرودگاه هاست. این ژئوگرید به دلیل مقاومت کششی بالا عامل موثری در کنترل ترکهای انعکاسی در روسازی است.
ویژگی های ژئوگرید ها:
1. مقاومت کششی بالا در کرنش پائین
2. خزش بسیار کم
3. مقاومت بالا در برابر آسیب دیدگی حین نصب
4. حداکثر اندرکنش با مصالح اطراف
5. طرح بهینه ساختار شبکه بندی
6. مقاومت بالا در برابر عوامل شیمیایی و زیست محیطی
7. نصب سریع و آسان
طریقۀ اجرای ژئوگریدها در راهسازی:
ژئوگرید ها به شکل رول ساخته می شوند. ضخامت لایۀ آسفالت روی ژئوگرید در راهسازی باید بیش از 5 سانتیمتر باشد و به هیچ وجه نباید تا خوردگی و یا چروکی موجود باشد. به منظور دستیابی به بالاترین افزایش در ظرفیت باربری، مناسب ترین عمق جهت قرار دادن اولین لایۀ پارچه گونۀ ژئوگرید درفاصلۀ 0.5 تا 0.6 عرض پی می باشد. همه لایه های ژئوگرید باید حدود 15 سانتیمتر در جهت عرض و حدود 25 سانتیمتر در جهت طول جاده هم پوشانی داشته باشند. جهت کوبیدن نهایی آسفالت مسلح شده به ژئوگرید باید از غلتک سبک و یا نیمه سنگین دوغلتکی و یا چرخ لاستیکی استفاده نمود و در نهایت غلتک سنگین به کار برد.
چهار نقش مهم ژئوگرید ها در لایه های آسفالتی:
1. افزایش مقاومت کششی لایه های آسفالتی
2. تحمل میزان چشم گیری از نیروهای کششی افقی در آسفالت و توزیع آنها در یک سطح بزرگتر که این عمل موجب پایین آمدن میزان حداکثر اوج نیروهای کششی ناشی از بارگذاری
3. جلوگیری از ایجاد ترک انعکاسی
4. افزایش توان زهکشی با توجه به وجود حفرات باز
موارد قابل استفاده:
- مسلح سازی رمپ های تقاطع های غیر همسطح
- تعریض جاده های بین شهری و کوهستانی
- تثبیت ترانشه های ریزشی و رانشی
- زیرسازی راه آهن
- مسلح سازی کرانه رودخانه ها و جلوگیری از آب شستگی
- افزایش ظرفیت باربری بسترهای سست و ناپایدار
- به عنوان جایگزین دیوارهای بتنی، سنگی، گابیونی و خاک مسلح تسمه ای
- دیوارهای حائل و کوله های پل
یکی از کاربردهای اصلی ژئوسنتتیک ها بالاخص ژئوگرید، در ساخت دیوار حائل بدون بتن با استحکام بالاتر، هزینه ی کمتر و سرعت اجرای بالاتر و با قابلیت زیباسازی سبز شونده با گیاهان می باشد.