گریتینگ:
نوعی شبکه ی فولادی یا فایبرگلاس می باشد که با داشتن خواصی همچون مقاومت بالا، امکان عبور نور و هوا، زیبایی ظاهری و قیمت کمتر نسبت به گزینه های مشابه به عنوان یکی از پرکاربردترین انتخاب ها جهت پوشش کف (walk way) و پله ی کارخانه ها و ساختمان های شهری شناخته شده است.
امروزه سطوح مشبک فلزی یا شبکه های فولادی که به اصطلاح و معنای لاتین،گریتینگ نامیده می شوند، کاربرد وسیعی پیدا کرده است. به نحوی که کارشناسان، پس از مشاهده ی محاسن استفاده از گریتینگ در صنعت، تصمیم گرفتند تا از گریتینگ در تکمیل یا بهینه سازی طراحی شهر و ساختمان سازی نیز بهره مند شوند.
ساختار گریتینگ (صفحات مشبک فلزی) بدلیل شکل خاص و گریل مانند خود، قابلیت تحمل بار و نیروی بالا و وزن کمتر نسبت به سازه های هم رده ی خود را دارا می باشد. همچنین عبور نور و عدم تجمع زباله های صنعتی در کف کارخانه ها از دیگر محاسن گریتینگ می باشد.
استفاه از گریتینگ جهت کف پله
مشخصات فنی گریتینگ:
گریتینگ، حاصل اتصال و برخورد تسمه های باربر و رابط به صورت شبکه ای در یکدیگر می باشد.
به طور کلی سه نوع گریتینگ تولید می شود:
1- تسمه در تسمه
2- تسمه در نیم تسمه
3- تسمه در میلگرد (چهار پهلوی تابیده شده)
کاربردهای گریتینگ:
• کف پوش سازه های فلزی
• دور مخازن پتروشیمی و پالایشگاه ها
• راه پله های ساختمانی و صنعتی
• کانال های آب و فاضلاب
• دریچه های بازشو و لولایی
• آشغالگیر
• حفاظ درب و پنجره
• زیرپایی
• کف پله
• پل ها و معابر شهری
اجزای گریتینگ:
1- تسمه باربر:
در طراحی و ساخت گریتینگ، همواره در دو سر دهانه ی بارگذاری یا ساپورت های مد نظر، نوع تسمه را مشخص می کنند. که به آن تسمه ی باربر می گویند و در نقشه های صنعتی آن را با نماد یک فلش دوسر مانند لوگوی بالای سایت، نمایش می دهند. تمام بار وارده به گریتینگ بر روی تسمه های بابر می باشد. لذا انتخاب ضخامت، ارتفاع و طول تسمه ی باربر، بیشترین تاثیر را در مقاومت و استحکام گریتینگ می گذارد. بدین شکل که با افزایش ضخامت و ارتفاع تسمه ی باربر میزان تحمل بار وارده به گریتینگ افزایش یافته و در مقابل با بلند شدن دهانه ی بارگذاری و به طبع آن طول تسمه ی باربر، مقدار مقاومت گریتینگ کاهش می یابد.
2- رابط گریتینگ (تسمه، نیم تسمه، میلگرد و یا چهارپهلو)
برای ایجاد شبکه های گریتینگ و تثبیت تسمه های باربر از رابط استفاده می کنند. رابط گریتینگ بار خاصی را تحمل نکرده و تنها شکل ظاهری گریتینگ را حفظ نموده و باعث شکل گیری چشمه ی گریتینگ می شود. البته هرچقدر طول رابط بیشتر شود، به علت افزایش تعداد تسمه های باربر، استحکام گریتنیگ بالا می رود.
3- چشمه گریتینگ (مش بندی)
مشبندی یا چشمه گریتینگ که به فاصله ی بین تسمه های باربر و رابط می گویند، نیز در تحمل پذیری گریتینگ تاثیر دارد. همچنین باعث افزایش یا کاهش وزن گریتینگ می گردد. هرچقدر فاصله ی بین تسمه های باربر کاهش یابد، در مقابل، وزن بیشتری را قابل تحمل بوده. البته فاصله ی رابط های گریتینگ در میزان استحکام، تاثیر زیادی ندارد و فقط بسته به نیاز و نوع رفت و آمد، آن را در نظر می گیرند. به طور کلی، کارشناسان و مهندسین مشاور با تغییر آیتم های مختلف ذکر شده مانند ضخامت و ارتفاع تسمه های باربر، طول رابط و چشمه گریتینگ، بهینه ترین حالت را برای آن در نظر می گیرند.
گریتینگ یا شبکه های فلزی حاصل مونتاژ تسمه باربر و رابط (تسمه، میلگرد یا چهارپهلو) بوده و پس از جوشکاری و تمیزکاری با پوشش گالوانیزه گرم، آبکاری خواهد می شود.
پوشش گریتینگ:
پس از تولید گریتینگ فلزی با استفاده از روشهای مختلف دست ساز، نیمه اتوماتیک و یا اتوماتیک؛ صحبت از روکش گریتینگ و نمای ظاهری آن پیش می آید. همچنین عمر گریتینگ و عدم خوردگی در گریتینگ باعث می شود به فکر پوششی مناسب برای آن باشیم.
پر استفاده ترین نوع پوشش صنایع هواپیماسازی دیده شده، روکش پلی اتیلن سبک است. در ساختمان های مسکونی و شهرسازی به علت زیبایی و هماهنگی با نما نوع پوشش رنگ بیشترین کاربرد را داشته است. البته گالوانیزه گرم عمر مفید بیشتری را دارا می باشد.