ژئوممبرین ها
ژئوممبران:
ورقی است از جنس پلیمر که مستقیماً روی بستر خاکی قرار می گیرد و مانع از عبور آب(هنگام نگهداری دراستخرها یا هنگام انتقال در کانال ها) می گردد. ژئوممبران، بدون آن که نفوذپذیر شود، اضافه طولی معادل 7 برابر طول اولیه خود تحمل می نماید. کرنش پذیری 700 درصدی، ژئوممبران را قادر به تحمل تنشهای ناشی از نشست و پدیده uplift ناشی از جمع شدن آب و یا گاز در زیر پوشش می نماید. همچنین چون ژئوممبران در تمامی ابعاد کرنش پذیر است، توانایی تحمل نیروهایی با ماهیت سه بعدی نظیر زلزله را نیز دارا است.
معیارهای ساخت و انتخاب ژئوممبرین ها:
درحال حاضر ژئوممبرین ها با استفاده از تعدادی از پلیمرهای الاستومرها و ترکیبات آن ها ساخته می شوند که شامل pvc بصورت غیر مسلح، پلی اتیلن و پلی پروپییلن ساخته می شوند.
معیارهای زیر را باید در نظر گرفت:
- مقاومت زیاد در هنگام احداث
- مقاومت شیمیایی لازم برابر مصالح در تماس
- امکان پذیری اتصال در دمای نسبتا پائین
- انعطاف پذیری لازم
نکات اجرایی در ارتباط با نصب ژئوممبران:
- آماده سازی سطح
- تعمیرات سطح در صورت نیاز
- شرایط آب و هوایی
- استفاده از لایه زه کش و لایه محافظ
- گستردن لایه آب بند
- جوشکاری و تست لایه آب بند
- استفاده از لایه محافظ
انواع ژئوممبران:
1- ژئوممبران های تزریقی
تولید این ژئوممبران ها با عبور مواد رزینی پلیمری مذاب از میان حدیده ها و به وسیله دستگاه تزریق چرخان صورت می گیرد. این ورق ها یا به وسیله قالب های افقی صاف یا تیوب های استوانه ای تولید می شوند. متداول ترین نوع ژئوممبران های تزریقی، ژئوممبران های HDPE (با تراکم بالای پلی اتیلن) و ژئوممبران های با تراکم پایین پلی اتیلن نظیر VFPE می باشد.
2- ژئوممبران های غلتکی
در این روش مواد مذاب viscous از میان غلتک های چرخان عبور می کنند و لایه ژئوممبران را تشکیل می دهد. متداول ترین نوع ژئوممبران ها غلتکی شامل پلی ونیل کلراید و محصول جدید با نام پلی پروپلین (pp) می باشد.
نحوه ی اجرای ورق های ژئوممبران:
باز کردن رول ها به طریقی که به ورق ها آسیب نرسد و اورلب کردن آن به گونه ای که چین و چروک به حداقل برسد. هم پوشانی و اورلب به میزان 8-10 سانتی متر می باشد و سپس شروع به انکراژ ورق ها با استفاده از میخ، چاشنی، هیلتی و تسمه می شود.
جوشکاری ورق های ژئوممبران:
جوشکاری ورق ها با استفاده از دستگاه های خودکار wedgeweld و دستگاه های دستی انجام می شود. جوشکاری معمولاً با استفاده از دستگاه های دستی هوای داغ و یک غلتک جهت فشار به قسمت های حرارت دیده انجام می شود. حرارت و دمای جوشکاری با توجه به عوامل محیطی تعیین می شود. نقاط آسیب دیده با استفاده از وصله ترمیم می شود و در آخر از یک لایه ژئوتکستایل جهت محافظت در هنگام قالب بندی و بتن ریزی استفاده می شود.
موارد قابل استفاده ژئوممبران ها:
- آب و فاضلاب: از ژئوممبران ها جهت ساخت لاگون ها، کانال های آبرسانی، حوضچه ها و استخرها و دریاچه های مصنوعی استفاده می شود. با توجه به اینکه ژئوممبران ها در تماس با خاک هستند، برحسب لزوم امکان ترکیب آنها با ژئوتکستایل و یا ژئوگریدها میسر است.
- ایزولاسیون سازه های زیرزمینی در برابر نفوذ آب های سطحی و زیرزمینی: در این خصوص می توان به ایزوله کردن دیوارهای متروهای شهری و سازه های هیدرولیکی و غیره اشاره نمود.
- سایت دفن زباله شهری و صنعتی و خطرناک: با استفاده از ژئوممبران می توان مخازن کاملاً ایزوله از محیط اطراف، جهت دفن زباله های شهری و صنعتی ایجاد نمود. ژئوممبران ها دارای انواع فراوانی، به لحاظ مقاومت در برابر مواد شیمیایی و مخرب هستند.
- ایجاد و توسعه زمین های کشاورزی در محیط های نامساعد.
مشخصات فنی ورق ممبران(نرم ایزولاسیون) pvc:
ابعادورق: معمولاً به صورت رول در طول های 100 الی 320 متر و عرض 9 الی 20 متر تولید می شود. بستگی به نوع کاربری درضخامت های 2 الی 5 میلی متر تولید می شود.
ویژگی ها:
1- نصب 3000 مترمربع در روز
2- قابلیت جابجایی
3- کاهش هزینه نگهداری
4- عمرمفید حداقل 90 سال
5- بهره برداری سریع
6- جلوگیری از نشت و هدر رفتن آب